29 січня 2018 року Крайовою Управою Організації Оборони Лемківщини (ООЛ) було офіційно ратифіковано Меморіальний Фонд Юрія Ковальчика. Створення Фонду стало можливим завдяки щедрій спільній пожертві в розмірі $30 000, яку зробили дочки Юрія, Ірен Ковальчик-Григорович та Марта Ковальчик-Рейтер.

Юрій (Джордж) Ковальчик народився в Кракові  (Польща) і помер у четвер, 31 серпня 2017 року, в своїй резиденції у Фоллс-Черч, що у штаті Вірджинія Йому був 91 рік. Юрій залишив дочку Марту Рейтер і двох онуків Ніколаса і Мелані Рейтер, що мешкають у Фолс-Черч, а також дочку Ірину Григорович і трьох онуків – Тетяну, Олександра і Наталю Григорович, у Нью-Йорку. Він пережив дружину, Міну Канзіані Ковальчик, яка відійшла у грудні 2013 року, сина Ендрю Томаса Ковальчика, який помер в січні 2012 року і свого брата Тимотеуса Ковальчика,  якого не стало у 2001 році в Кракові, що в Польщі.

Юрій Ковальчук приймав активну діяльність в роботі Організації Оборони Лемківщіни і займав різні посади, в тому числі Національного Директора Благодійних проектів, збираючи десятки тисяч доларів на благодійність і заробивши своїми зусиллями статус легенди.  Юрій зосередився на поверненні до власності громади українських церков, які були конфісковані на Лемківщині польською владою 40 років тому. Також він був ініціатором багатьох проектів, що керувалися через ООЛ, по відновленню сільських храмів, зруйнованих в ході операції “Вісла”, наприклад, в селі Гладишів. Його головною заслугою стало повернення українській католицькій громаді Катедру Святого Норберта, що у Кракові.

Сказавши кілька слів на засіданні Ради ООЛ, Ірен Коваьлчик-Григорович заявила про намір сім’ї увічнити пам’ять про роботу батька і забезпечити її продовження. Вона попросила, щоб ці гроші були використані для створення Фонду обмеженого призначення “Благодійні пожертви для Лемків в Польщі та Україні, які працюють для збереження і розвитку Лемківської культури різними шляхами, як відновлення церков, реставрація кладовищ, освітні програми, культурні ансамблі та інше.”  Кожен з присутніх членів правління також поділився своїми особистими історіями та спогадами про Юрія Ковальчика. Голова ООЛ Марко Гованський подякував пані Ковальчик-Григорович за щедру пожертву її сім’ї і пообіцяв, що фонд буде належно використовуватися, сказавши: “Меморіальний фонд Юрія Ковальчика дозволить ООЛ розширити благодійну діяльність і служитиме його спадщиною”.

Меморіальний фонд Юрія Ковальчика відкритий для подальших пожертв, які ви можете зробити, зв’язавшись з Головою Національної ради ООЛ Марком Гованським за е-мейлом: president@lemko-ool.com або телефоном (917) 678-4168. Для отримання більш докладної інформації про ООЛ будь ласка, відвідайте сайт www.lemko-ool.com.

 

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.