КЛІФТОН, ШТАТ НЬЮ-ДЖЕРСІ – Що собою представляє Організація Оборони Лемківщини (відома під своїм українським акронімом ООЛ)? Ми є організацією українських лемків, які приїхали до Америки на початку 1900-х рр. та оселилися у штатах Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Коннектикут та на заході Пенсільванії. Організацію було офіційно створено конгресом лемківських іммігрантів у Філадельфії в 1936 у зв’язку з необхідністю об’єднання та сприяння у виданні лемківськими видавцями газети для лемківських читачів.

З часом організація росла і розширювалася, і її статут змінювали відповідно до вимог часу. Сучасний статут організації визначає наступні обов’язки організації: організовувати лемківських українців у їхніх громадах, проводити серед них культурну та освітню роботу, плекати українську культуру, мову, музику, вишивку, зберігати релігійні, світські та національні традиції.

Важливим є те, що організація та її члени зобов’язані надавати моральну та матеріальну підтримку нужденним лемкам, що проживають в Україні, Польщі (на Лемківщині) тощо.

Організація спонсорує різноманітні традиційні види діяльності лемків, програми для своїх членів та інших осіб. Організація та її Відділи протягом останніх 50 років надавали та організовували фінансову допомогу нашим братам і сестрам, що проживають на Лемківщині, а також тим лемкам, котрих насильно переселяли за межі Лемківщини з 1944 по 1947рр. (у 1947р. відбулася горезвісна Акція «Вісла»).

Слід також відзначити постійне видання нашого журналу «Лемківщина», що цього року святкує свою 25-у річницю, та невтомні зусилля організації щодо підтримання Лемківського Музею у Стемфорді, штат Коннектикут.

У 1997р., коли група молодих лемків обговорювала Акцію «Вісла» 1947р., зародилася ідея збудувати каплицю для вшанування пам’яті її жертв. Проект було започатковано скромними пожертвами, але згодом організація вирішила допомогти цим молодим членам у їх намаганнях.

Коли було сформульовано прохання щодо створення національного комітету, відгукнулася Спілка Української Молоді в Америці (СУМ), і разом з ООЛ втілила проект в життя. Стефан Журавський був обраний головою, Богдан Гаргай з СУМ та Зенко Галькович з ООЛ стали заступниками, а архітектором каплиці став Теодор Боднар. Під час «Ватри» в Оселі СУМ в Елленвілі, штат Нью-Йорк, 2003р. було освячено частину землі під будівництво каплиці Архангела Михаїла, яка буде своєрідним меморіалом пам’яті жертв Акції «Вісла».

Національна рада ООЛ та СУМ оголосила, що попереднє посвячення та благословення Лемківської каплиці відбудеться під час IV «Лемківської Ватри» в Оселі СУМ 25-27 червня. Як планує Комітет, саме благословення відбудеться 27 червня о 12 год.

Організація перебуває в процесі збору коштів; як завжди, українські кредитні спілки відгукнулися першими. Незалежна Федеральна Кредитна Спілка Нью-Йорку, Федеральна Кредитна Спілка СУМ Йонкерсу та Федеральна Кредитна Спілка Кліфтона та Пассеїка, а також Перший Ощадний Банк Чикаго одразу зробили пожертви на цю справу. Якщо дозволятимуть кошти, окрім каплиці буде споруджена традиційна дзвіниця.

Каплиця буде відкрита для усіх католиків та православних. Її освітнє значення проявлятиметься під час літніх таборів СУМ, коли відпочиваючі матимуть можливість дізнатися про лемків, їх культуру та традиції. У каплиці відбуватимуться традиційні весільні церемонії, а в неділю відправлятимуться служби для відпочиваючих у таборі, їх батьків та гостей.

Джерело: газета «The Ukrainian Weekly» за 13 червня 2004р., №24, том LXXII; автор статті Зенко Галькович

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.