Організація Оборони Лемківщини (ООЛ) у США 23-26 червня вже шостий рік поспіль провела свій фестиваль «Лемківська Ватра» в Оселі Спілки Української Молоді (СУМ) в Елленвілі, штат Нью-Йорк.

В той час як на решті території штату Нью-Йорк падав дощ, в Оселі СУМ світило сонце, і сотні гостей на фестивалі мали можливість дивитися чудовий концерт та чути пісні лемківських Карпат.

На офіційному відкритті «Ватри» пан Василь Гаргай – «староста» чи ведучий – привітав усіх гостей та запросив на сцену голову ООЛ пана Зенона Гальковича, голову Фундації Дослідження Лемківщини пана Стефана Гованського, почесного голову Фундації Дослідження Лемківщини пана Мирона Миця, запрошеного представника пані Катерину Мицьо та колишнього голову ООЛ пана Юліана Котляра, а також інших представників Відділів ООЛ.

У своїй вітальній промові пан Галькович підкреслив важливість проведення «Ватри» кожного року, стверджуючи українською мовою: «Вона збирає та єднає людей. Такі лемківські фестивалі кожного року відбуваються у Польщі, Україні, Словаччині, Сербії та Канаді – всюди у світі, куди доля розкидала лемків з вічно присутньої у їх серцях батьківщини». Пан Галькович проінформував аудиторію, що того ж самого дня, наприклад, відбувалася «Ватра» у Свіднику, Словаччина.

Потім пан Гованський побажав гостям гарного фестивалю, нагадуючи усім, що організація діаспорою таких заходів як «Ватра» є традицією, яка започаткувалася ще у часи еміграції лемків до США перед Другою Світовою війною. Пан Гованський зауважив, що у Лемківському Музеї у Стемфорді є фотографія емігрантів з лемківського села Вислоки Великої, які святкували її на фермі у Пенсільванії 6 серпня 1939р.

Після того на сцену були запрошені пан Котляр та інші члени ООЛ, серед яких Іван Завада, Іван Васічко та Андрій Кащак, для того щоб запалити традиційну ватру фестивалю. Під час запалювання музиканти гуртів «Четверта Хвиля», «Під Облачком» та «Метелиця» співали традиційну лемківську пісню «Гори наші Карпати». Таким чином, концертна програма фестивалю, яку вели ведучі Анна Прегнер та Степан Шерилів, почалася зі звучання лемківської музики на місці проведення фестивалю та сліз ностальгії в очах багатьох, хто згадував свою батьківщину.

Концертна програма включала в себе виступи професіоналів та аматорів, співаків і танцюристів, початківців та досвідчених виконавців, таких як танцювальні колективи «Мрія» з Пассеїку, штат Нью-Джерсі, «Іскра» з Віппани з того ж штату та «Барвінок» з Асторії, штат Нью-Йорк; молодих виконавців, як от сестри Лідія та Габріелла Орос, Інна Сидорак та Віка Голубєва; ансамблів «Відлуння» та «Черес»; співака Гриця Бобули зі Львова, Україна; балетної групи під керівництвом Наталії Лемішки та гумориста Петра Висоцького.

Впродовж дня в повітрі було чути запах смаженого поросяти – вже щорічної традиції на «Ватрі», і гості мали можливість спробувати шматочок цієї страви, а також багато інших українських наїдків, таких як вареники, ковбаса з квашеною капустою та гарячий борщ.

А потім від вечора аж до самого ранку гості мали можливість розважатися на двох танцювальних забавах: надворі з гуртом «Галичани» або ж всередині з музичними групами «Будем разом» та «Четверта хвиля».

В неділю 25 червня фестиваль продовжився богослужінням о 10 год. в Лемківській Каплиці, нещодавно побудованій в пам’ять жертв Акції «Вісла» та освяченій в ім’я Святого Архангела Михаїла. Отець Богдан Данило, ректор семінарії Святого Василія Великого у Стемфорді, штат Коннектикут, проводив богослужіння, а співав на ньому хор «Аколлада» з Філадельфії, штат Пенсільванія.

Після служби продовжилася концертна програма з музичними і танцювальними виступами.

Пані Катерина Мицьо виголосила свою програмну промову «Руїни українського Закерзоння», з якої слухачі, особливо народжені в США, дізналися багато історичної інформації.

«Ватра» нарешті підійшла до кінця, різні музичні гурти заспівали традиційну лемківську пісню «Ой верше мій верше», а організатори фестивалю подякували всім, хто, пожертвував своїм часом, виступав та відвідав фестиваль.

Як і кожного року, напис над воротами Оселі СУМ «До зустрічі наступного року» запрошував гостей фестивалю, що поверталися додому, приїхати на 7-у щорічну «Лемківську Ватру», яка вже запланована на 23-24 червня 2007р.

Автор статті Діана Гованська

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.