29-30 червня, 2019р. всі дороги вели українців-лемків на Сумівську оселю в Елленвіл, Н-Й, де Організація Оборони Лемківщини в Америці (ООЛ) провела Лемківську ватру.

Готові до розпалення 19-ї Лемківської Ватри в США – Тома Пиз, Стефан Пшибило, Петро Гресь та Іван Суховацький

Ватра розпалюється на фестивалі, її полум’я палає і зігріває присутніх, як символ незнищенності лемківського роду і продовження лемківських традицій в мистецтві та культурі і передачі їх наступним поколінням.

На фестивалі точаться задушевні розмови, спомини, радість зустрічі з родиною, друзями впродовж двох днів за столами з смачними українськими стравами, які були приготовлені добрими господинями-лемкинями.

Як завжди, багато праці в проведення свята вклали і члени першого відділу ООЛ в Н-Й – Михайло Хомик, Стефан, Марися Пшибило, Юлія і Анна Тиханські, Дарек Кузьмяк, Ганя Пилип, Даніела Сим разом з багатьма членами великої лемківської організації, всіх не злічити, і за те їм всім велика честь і хвала.

З вітальним словом звернувся до присутніх голова ООЛ Марко Гованський, з побажанням успіху в проведенні лемківського свята і відкрив фестиваль.

Від комітету «Ватра» промовляв Василь Гаргай, староста Ватри з Пассейку, який наголосив, що це є особливе свято лемківської культури, пісні, танцю, що щорічна «Ватра» вселяє силу і надію в серця лемків, є символом життя лемківського роду, будить їхню активність до наступного року, коли запалає нова «Ватра».

В 40-х роках 20-го сторіччя цим людям була заподіяна величезна кривда через примусову депортацію з їх рідної української землі і розпорошили їх по цілому світу.

Але вражає людяність українців-лемків, згуртованість і чуття єдиної Родини.

День видався чудовим. Молодь була зайнята футболом, баскетболом, плаванням у басейні. Всі чекали традиційного печення поросят і концерту.

Ведучий концерту Дарек Кузьмяк виявив неабиякі акторські здібності і прекрасно вив’язався у цій ролі… До речі, він також є учасником ансамблю «На Лемковині», який з великою майстерністю і задушевністю виконав лемківські пісні і допоміг присутнім перенестися в рідні Карпати. В усіх піснях переплелося червоне і чорне – любов, що не проминає, як і туга за рідним краєм…

Нікого не залишили байдужим запальні танці та розмаїття костюмів ансамблю «Юність», керівник Григорій Момот, та танцювального колективу «Цвітка», керівник Андрій Цибик.

Справжню насолоду подарували слухачам виконавці українських і лемківських пісень Ірина Лончина, Юлія Бушко, Павло Баган.

Пісень було багато, і кожен з виконавців вкладав свою душу в виконання цих прекрасних українських пісень, і виконував один від другого краще. Я не можу перелічити їх, треба самому приїхати, послухати і відчути всю красу і чарівність української пісні та її виконавців.

Окрасою концерту був виступ Максима Лозинського, який під акомпанемент гітари виконав дві патріотичні пісні «Не спи моя рідна земля» та «Пливе кача».

На «Браво» виступили молоді співаки Роман і Зорян Ковбаснюк.

Не обійшлося без дотепних гуморесок з лемківського життя у виконанні Петра Висоцького, це було закінчення концерту на веселій ноті…

На другий день фестивалю Владика Павло Хомницький відправив Св. Літургію.

Організатори ватри з Владикою Павлом Хомницьким

А також в цей день були Уродини старости Ватри Василя Гаргая (3-й відділ ООЛ в Пассейку), і він був щасливо зворушений, почувши благословення від Владики і урочисте многоголосся «Многая літа» від всієї лемківської громади.

Догоріла Лемківська Ватра, але іскри від неї поселилися в душі кожного учасника свята. Кожен в душі бажав собі і один одному дочекати в здоров’ї і мирі наступної 20-ї Ватри на друге літо з Божою допомогою…

Після цього фестивалю і його символічної Ватри, тепло якої освітило і зігріло душу кожного, вкотре переконуєшся в правоті слів великого поета Василя Симоненка:

«Народ мій є,
Народ мій завжди буде,
Ніхто не перекреслить мій народ».

Ольга Воляник, (1-й відділ ООЛ Н-Й)

Фотографії Юлії Вислоцької

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.