Ліда Буняк

 

Учасники інформаційного засідання ООЛ в Сіракузах, Нью-Йорк. Фото Тетяни Галинської.

СІРАКУЗИ, Нью-Йорк – Представники Організації Оборони Лемківщини з Канади та Сполучених Штатів, та президент Світової Федерації Українських Лемківських Об’єднань (відомої за українським акронімом СФУЛО), що зустрілися 30 червня – 1 липня у м. Сіракузи, штат Нью-Йорк для обговорення організаційних цілей та надання інформації місцевим лемкам про переваги членства.

Історично коріння Організації Оборони Лемківщини (відома як ООЛ) сягає української громади центрального Нью-Йорку. Покійний доктор Іван Гвозда, який народився у Височанах, повітуСянок, Лемківщина, колись був головою Краєвої Управи ООЛ. Під час свого президентства д-р Гвозда сприяв створенню дослідницького департаменту лемків в Українському дослідницькому інституті Гарварду та був співзасновником Фундації Дослідження Лемківщини (ФДЛ).

Вівідавши місце його вічного відпочинку на Українське католицькому кладовищі св. Іоана Хрестителя в суботу, 30 червня, члени-делегати ООЛ співали лемківську народну пісню “Ой, Верше, Мій Верше” і згадували, який вплив доктор Гвозда мав на створення Світової Федерації Лемків та заснування суспільно-політичного руху з метою пропаганди обізнаності про майже винищену культуру та мову Лемківщини.

Також у суботу відбулася зустріч членів Крайової Управи та відділів ООЛ та Обєднання Лемків Канади (ОЛК). Ці дві організації обговорили спільні проекти, середяких – запланована наукова конференція 7 вересня у Львові на тему примусового розселення етнічних українців з Польщі протягом 1944-1951 років.

Інформаційне засідання в неділю для майбутніх членів ООЛ в Українському національному домі у Сіракузах включало всебічну презентацію Президента ООЛ Марка Гованського: “Я пам’ятаю, як ішов дитиною до Української школи, трохи соромлячись свого лемківського акценту, але зараз моє ставлення зовсім інше … Я пишаюся тим, що ми, як лемки, зробили тут для України”.

Лемки почали прибувати до Америки в 1870-х роках. Вони одні з перших будували українські церкви та утворювали братські організації. Перша світова війна принесла руйнування на Лемківщину. Ця подія, швидше за все, й призвела до утворення  9 вересня 1933 р. у Нью-Йорку Центрального комітету оборони Лемківщини. Організація Оборони Лемківщини в Америці була згодом утворена в 1936 році у Філадельфії.

Президент ООЛ Марко Гованський (ліворуч) та Президент Світової федерації українських лемківських об’єднань Ярослава Галик (праворуч) поздоровляють новообраного президента Сіракузського відділення ООЛ, Джона І. Гвозду, Есквайра. Фотографія Ліни Буняк

Третя хвиля міграції українців до Сполучених Штатів у 1970-х і 1980-х роках призвела до значного розширення Організації. В даний час, крім таких культурних заходів, як щорічна Лемківська Ватра в Еленвілі у Нью-Йорку, ООЛ та ФДЛ сприяють численним публікаціям з історії, архітектури та мистецтва Лемків, а також тому, яка безліч артефактів висвітлює лемківську спадщину у Українському лемківському музеї в Стемфорді, штат Коннектикут.

 

Було засновано відділення ООЛ в Нью-Йорку, Йонкерсі та Олбані, штат Нью-Йорк, а також Пассейку, Ірвінгтоні та Джерсі Сіті, штат Нью-Джерсі. А створені до цього відділення ООЛ у Філадельфії, Чикаго, Сіракузах, Ньй-Йорку, і Нью Британ, штат Коннектикут, отримали можливість зібрати разом своїх членів різного віку, щоб більше дізнатися про свою спадщину через майстер-класи лемківської писанки та пісні. Також для членів тих сімей, кого було переселені в Радянську Україну протягом 1944-1946 рр., або до північної та західної Польщі під час Акції Вісла у 1947 р, стали доступними генеалогічних досліджень.

Пан Гованський підкреслив: “Ми хочемо мати змогу спілкуватися з молодшим поколінням та англомовними лемками за допомогою технологій та соціальних мереж, щоб допомогти їм більше дізнатися про своє коріння”.

Президент Світової ФедераціїУукраїнських Лемківських Об’єднань Ярослава Галик з міста Яремче, Україна, висловила вдячність членам ООЛ у Сполучених Штатах та Канаді: “Я знаю, як старанно ви працюєте тут, піднімаючи своїх дітей і будуючи життя, але ви не забуваєте про свою Україну”.

Душевне виконання співу а-капела лемківською народною співачкою Юлією Досною на цьому інформаційному засіданні стало хвилюючим нагадуванням про радощі та горе етнічної карпатської меншості.

Остання пошана покійному доктору Івану Гвозді, колишньому голові Національної ради Організації оборони Лемківщини. Фотографія Бориса Буняк

Лемківське інформаційне засідання в Сіракузах викликало достатній інтерес серед членів, аби знову активувати 27-ме відділення ООЛ у Сіракузах. Учасникам пощастило поспілкуватися з сином доктора Гвозди, адвокатом Джоном І. Гвоздою, готовим взяти на себе керівництво.

Новообраний президент підсумував свої наміри в красномовній промові: “Мій батько завжди казав, що протягом усього життя важливо носити з собою стільки, щоб було легко діставатися туди, куди вам потрібно йти … І як наш пастор колись сказав мені, неминуче прийде ваш час зрости та повести за собою, коли попереднє – у цьому випадку золоте – покоління відійде у кращій світ. Мені дісталась тяжка ноша, але мій батько зі мною (дивлячись на нас звідти, згори), і щасливий, що це відділення ООЛ було відроджено. Я буду наполегливо працювати з моїми товаришами – лемками Сіракуз, щоб зберегти нашу багату культурну спадщину “.


Опубліковано в Ukrainian Weekly 20 липня 2018
Джерело http://www.ukrweekly.com/uwwp/syracuse-branch-of-organization-for-the-defense-of-lemkivshchyna-is-reactivated/

Переклад – Юліі Кобринович

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.