Співає Алла Куцевич

У квітні виповнюється 65 років від початку акції «Вісла» — трагічної події в житті лемків‚ української етнічної меншини в Польщі. 1947 року лемків було примусово виселено з батьківських земель із застосуванням збройних сил Радянського Союзу, Польщі, Чехо-Словаччини. Ще 1944-го уряди Української РСР і Польщі підписали угоду про взаємний обмін населенням у прикордонних районах. Це було перше виселення українців зі споконвічних українських земель, що на той час належали Польщі. В 1944—1946 рр. в Україну було переселено 482 тис. осіб.

Коли 28 березня 1947 року у бою з відділом Української повстанської армії загинув заступник міністра оборони Польщі генерал Кароль Свєрчевський‚ у Варшаві було ухвалене рішення про повне виселення українського населення в новостворені на колишніх німецьких землях Вроцлавське, Ґданське, Ольштинське, Познанське й Щецінське воєводства.

28 квітня 1947 року підрозділи Служби безпеки та шість польських дивізій оточили українські села. Війська НКВС і Чехо-Словаччини блокували кордони Польщі. Вороже налаштоване польське населення рушило на грабування українських поселень‚ убиваючи дітей і жінок. У селі Верховині загинули 194 особи, у тому числі 65 дітей‚ у селі Павлокомі було вбито 460 українців.

Чорною постаттю акції став її радянський керівник Іван Сєров — комісар Державної безпеки, заступник командувача 1-го Білоруського фронту. Він народився в селі Афімському на півночі Росії‚ 1939-го розпочав службу в НКВС й одразу зробив стрімку кар’єру — уже того ж року був призначений народним комісаром внутрішніх справ Української РСР. Це він в 1939—

1940 рр. вивозив до Сибіру населення Західної України‚ 1944-го депортував із рідних земель чеченців‚ інгушів‚ німців‚ калмиків‚ кримських татар‚ а потім — українців із Польщі.

Пам’ять про трагічні події акції «Вісла» зберігали не лише лемки‚ а й усі закордонні українці. В УРСР же їх замовчували. Мало знали про депортацію лемків і в широкому світі. Тому Організація оборони Лемківщини (ООЛ) в Америці та Фундація дослідження Лемківщини (ФДЛ) вирішили підготувати й видати англійською мовою збірник статей Zakerzonnia. Ethnic Cleansing Of The Ukrainian Minority In Poland. 1944—1947. Книга стала першим виданням англійською мовою про етнічну чистку, застосовану проти лемків у 1944—1947 рр. Видання присвячене 65-м роковинам акції «Вісла». Книгу впорядкував і відредагував Тарас Гунчак, професор-емерит Ратґерського університету.

25 березня в Українському американському культурному центрі Нью-Джерзі у Виппані відбулася презентація книги. Захід відкрив Зенон Галькович, голова Крайової управи ООЛ, який із вдячністю відзначив велику й складну працю п. Гунчака в реалізації важливого проекту з метою поширення в американському суспільстві й у світі інформації про трагедію лемків.

Книга містить статті Тараса Гунчака, Романа Дрозда, Тімоті Снайдера, Євгена Місила, Діяни Гованської-Рейлі та Миколи Дупляка. Переклад англійською мовою виконали Євген Ладна, Володимир Грицик і Тарас Шмайгер. Мовну консультацію надала Тамара Корнелісон, а видання здійснила на своєму поліграфічному підприємстві Марія Дупляк.

У книзі вміщено перелік географічних назв українською та польською мовами, мапу Польщі зі зазначенням лемківських земель, добірки документів щодо акції «Вісла», а також світлини вцілілих лемківських церков. Під час презентації Тарас Гунчак зазначив, що нова книга є документом про життя частини українського народу, і наголосив на тому, що лемки, на відміну від багатьох національних меншин, не асимілювалися, не втратили своєї української ідентичності. Це явище п. Гунчак назвав справжнім дивом, яке сталося завдяки тому, що в душах лемків завжди жила Україна. Він також відзначив велику допомогу в здійсненні проекту Миколи Дармохвала та Марії Дупляк.

Хвилюючою подією став виступ солістки-бандуристки Алли Куцевич, яка виконала поетично-музичну композицію народних дум, а також багато лемківських пісень. Тарас Гунчак підписав книжки, придбані учасниками презентації. До їхньої уваги було також запропоновано документальний фільм «Вогонь і зброя» — про діяльність Української повстанської армії на Закерзонні. Стефан Гованський, голова ФДЛ, подякувавши всім учасникам і гостям, оголосив про закінчення зустрічі, на яку було також доставлено весняне число часопису «Лемківщина»‚ повністю присвячене 65-м роковинам акції «Вісла».

Про книгу: Фундація дослідження Лемківщини. Zakerzonnia. Ethnic Cleansing Of The Ukrainian Minority In Poland. 1944—1947 / Упорядник і редактор Тарас Гунчак. — Компютопрінт : Кліфтон-Нью-Джерзі, 2012. — 288 стор.

Ларіон Костенко
Опубліковано в газеті ˮМістˮ
Березень 28, 2012

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.