автор Діана Гованська-Рейлі

Президент ООЛ Марко Гованський (ліворуч) з Андрієм Хомиком, президентом ФДЛ

Цього місяця в Кліфтоні, штат Нью-Джерсі, на національних зборах двох заснованих у США лемківських організацій відбулися вибори й було обрано нових президентів, що свідчить про постійне зростання й розвиток цих об’єднань, адже до керма стало молодше покоління.

Минулої суботи, 26 жовтня, члени Організації Оборони Лемківщини (ООЛ) обрали новим президентом Національної ради Марка Гованського, а 6 жовтня члени Фундації Дослідження Лемківщини (ФДЛ) — своїм новим президентом Андрія Хомика.

Охрестивши ці вибори «історичними», пан Хомик на бенкеті на честь з’їзду ООЛ увечері 26 жовтня наголосив, що ця передача повноважень дасть змогу наступному поколінню лідерів спиратися на здобутки й знання своїх попередників, із якими їх об’єднує вболівання за свою прабатьківщину, Лемківщину, та увага до проблем лемків. Пан Гованський у своїй промові пообіцяв, що буде докладати зусиль і щиро дослухатися до ідей кожного члена, чи він старий, чи новий, і намагатися втілювати їх у життя, наголошуючи, що лише спільна праця всіх лемків дозволить рухатися вперед.

Батьками пана Хомика, що народився у Львові, були Марія Одрехівська та  лемківський український поет Василь Хомик, родом відповідно із лемківських сіл Вілька та Мискова до їх депортації до Радянської України в 1940-х роках. Навчався він у знаменитій Львівській дитячій художній школі, де згодом викладав, а потім закінчив Львівський фаховий коледж декоративного й ужиткового мистецтва та Інститут прикладного й декоративного мистецтва. Був активним членом львівського об’єднання «Лемківщина», де розвивав та керував його молодіжним осередком. Його творчість, що повернула до життя забуту техніку малювання на склі, привела його до Сполучених Штатів, куди він зрештою переїхав у 1990-х роках. Пан Хомик є членом філії ООЛ в Йонкерсі, штат Нью-Йорк, і розробником першого вебсайту ООЛ. Наразі він із дружиною Тетяною живе в Норволку, штат Коннектикут, його син Василь навчається в Річмондському університеті, а донька Олена — у Массачусетському інституті мистецтва та дизайну. Пан Хомик став наступником колишнього президента ФДЛ Стівена Гованського (батька Марка Гованського), який помер у лютому 2013 року.

Батьки пана Гованьского були примусово переселені з лемківських сіл Здиня та Смерековець у 1947 року під час операції «Вісла». Пан Гованський виріс у Йонкерсі, штат Нью-Йорк, де з юнацтва брав активну участь у житті українсько-американських організацій, зокрема Михайлівській суботній школі українознавства та Спілці української молоді (СУМ). Завзятий прихильник спорту, він обіймав численні посади — від гравця до президента Спортивного клубу «Крилаті» у Йонкерсі, нью-йоркському хокейному клубі «Козакс», Українській спортовій централі Америки й Канади (USCAK) та Міжнародному українському футбольному турнірі (IUFT). Пан Гованський має ступінь бакалавра з інженерії Гарвардського університету та ступінь магістра з управління бізнесом Нью-Йоркського університету. Член філії ООЛ в Ірвінгтоні, штат Нью-Джерсі, наразі він проживає в Грін-Брук, штат Нью-Джерсі, із дружиною Марією Гривною, також лемківського походження, та маленькою донькою Надією.

Марк Гованський став наступником колишнього президента ООЛ Зенона Галковича, який очолював організацію протягом останніх 14 років і наразі має статус почесного члена на знак визнання всіх його набутків. Під час бенкету пан Галкович подякував членам організації за спільну працю протягом багатьох років, а також висловив вдячність Федеральній кредитній спілці SUMA (Йонкерс) та Українсько-американській федеральній кредитній спілці «Самопоміч» (Джерсі-Сіті, штат Нью-Джерсі) за кошти, які вони пожертвували ООЛ того дня для її подальшої роботи.

ООЛ почала свою діяльність у вересні 1933 року, коли був створений комітет для відправки книжок до Лемківщини (розташованої в Карпатах у теперішній південно-східній Польщі) та поширення освіти завдяки мандрівним бібліотекам. Серед цілей ООЛ, закріплених у її статуті, — об’єднання українців-лемків у громади, плекання їхньої мови та традицій, культурно-просвітницька робота, надання гуманітарної підтримки вихідцям із Лемківщини та їхнім нащадкам, зокрема виділення матеріальної допомоги школам, церквам, мистецьким колективам, навчальним закладам.

Під час розквіту ООЛ наприкінці 1970-х – на початку 1980-х років під її егідою було засновано Фундацію Дослідження Лемківщини як некомерційну дослідницьку організацію для здійснення видавничої діяльності. ФДЛ сприяє вивченню історії, літератури, мистецтва та традицій Лемківщини. Її офіційною метою є збереження самобутності й культури українців-лемків шляхом поширення інформації серед громадськості через друковані матеріали.

Додаткову інформацію про ООЛ та ФДЛ, зокрема про їхнє нове керівництво, майбутні зустрічі та як долучитися можна знайти на сайті www.lemko-ool.com.

Джерело: BRAMA, 30 жовтня 2013 року:
http://www.brama.com/news/press/2013/10/131030lemko.html

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.